Zandkrab 18,

5658AD, Eindhoven.

+31 40 291 22 33

Kantoor

Kantoor bereikbaar van

Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur

VOORDELEN VAN GASTOUDEROPVANG

1.vertrouwd & persoonlijk

Jij als vraagouder kiest voor een gastouder die het beste bij je kind en jullie gezinssituatie past. Jij kunt kiezen voor degene waar jij het beste gevoel bij hebt. Geen wisselende leidsters, maar een vast vertrouwd gezicht.

Gastouderopvang kan zich in de regel ook meer aanpassen aan jouw persoonlijke opvangwensen en behoeften. Zodat de opvang zo min mogelijk afwijkt van de gewone gezinssituatie en dagelijkse ritme.

2.kleinschalig & Huiselijk

Gastouderopvang vindt plaats in een ’thuissituatie’: bij de gastouder thuis of in jullie eigen woning.

  • Een kleinschalige en huiselijke omgeving waar nooit meer dan 6 kinderen tegelijkertijd opgevangen mogen worden.
  • Een kleine groepsgrootte geeft je kind aan de ene kant rust, maar aan de andere kant nog steeds de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met andere kinderen in aanraking te komen. Een win-win situatie dus!

3.professionele kinderopvang

Gastouders van Roodkapje zijn allemaal professionele gecertificeerde gastouders. Ze zijn geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en in het Personenregister Kinderopvang. D.w.z. dat ze altijd beschikt over een geldig diploma (Zorg & Welzijn of pedagogiek) en diploma EHBO voor baby’s en kinderen.

Daarmee is gastouderopvang via Roodkapje een officiële vorm van kinderopvang en heb je als ouder (mits je aan de voorwaarden voldoet), recht op kinderopvangtoeslag.

4.veiligheid staat voorop

De consulente van Roodkapje is het vaste aanspreekpunt voor de gastouder en de vraagouder. Zij zal regelmatig (minimaal 2x per jaar) de gastouder/opvanglocatie bezoeken en aan de hand van een uitgebreide Risico-inventarisatie en Evaluatie Veilgheid en Hygiëne beoordelen of de opvanglocatie veilig is en voldoet aan alle wettelijke eisen voor gastouderopvang. Naast veiligheid wordt daarin o.a. bekeken of de opvanglocatie voldoende is afgestemd op de leeftijd van de kinderen.  

De opvang wordt jaarlijks met de gastouder geëvalueerd en d.m.v. themabezoeken wordt de gastouder o.a. bijgeschoold op het gebied van Meldcode Kindermishandeling en pedagogische vaardigheden.

5.opvang op maat

Door de kleinschaligheid van de opvang kan een gastouder goed en direct inspelen op de ontwikkeling van jouw kind. I.p.v. dat een kind ‘verdwijnt’ in de grotere groep kinderen. Hierdoor is er meer 1 op 1 aandacht en zal je kind meer activiteiten aangeboden krijgen die passen bij zijn/haar ontwikkeling en persoonlijkheid. Vooral voor jonge kinderen heeft een vaste verzorger een grote bijdrage aan de een veilige hechting. 

6.kind is meer op zijn gemak

Wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Leiden toont aan dat kinderen bij een gastouder zich meer op het gemak voelen dan kinderen in een kinderdagverblijf. 

Ze voelen zich m.n. prettiger omdat de gastouder sensitiever is, de groepsgrootte kleiner is het geluidsniveau significant lager dan in de reguliere kinderopvang. Hierdoor ervaren de kinderen minder stress en ontwikkelen zij zich beter.

Een samenvatting van de conclusie van dit onderzoek lees je hier.

7.flexibel

Flexibiliteit wordt door veel ouders als een groot voordeel van gastouderopvang gezien. In overleg met de gastouder kunnen er afspraken gemaakt worden over flexibele opvangtijden, opvang in de avond of weekend, of eventueel mee-eten bij de gastouder. Heel makkelijk als je bijvoorbeeld wisselende diensten hebt.

8.voordeliger

Een gastouder ontvangt vergoeding voor haar diensten per uur. Voor de vraagouder betekent dit dus dat je uitsluitend de uren betaald die je daadwerkelijk afneemt i.p.v. een hele dag of dagdeel. Ook over de vergoeding van vakanties en feestdagen maak je samen met de gastouder afspraken.

Het uurtarief mag een gastouder zelf bepalen. Maar is in de regel lager dan het uurtarief van een kinderdagverblijf. Het gemiddelde uurtarief van een gastouder ligt tussen €6- en €8 per kind.

Daarnaast kun je als vraagouder een tegemoetkoming in de opvangkosten krijgen in de vorm van kinderopvangtoeslag.
Dit maakt dat kinderopvang via een gastouder van Roodkapje altijd voordeliger is dan de reguliere kinderopvang.

error: Content is protected !!