Zandkrab 18,

5658AD, Eindhoven.

+31 40 291 22 33

Kantoor

Kantoor bereikbaar van

Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur

DE GASTOUDER EN

GASTOUDEROPVANG

Gastouderopvang is een kleinschalige kinderopvang voor kinderen tussen 0 jaar tot einde van de basisschool. Dit kan opvang bij de gastouder thuis zijn, of opvang bij de ouders thuis.
 
Een gastouder (kan ook een familielid zijn) is iemand die in een thuissituatie in de huiselijke sfeer, tegen betaling, kinderen opvangt op professionele wijze. Het kan een buurvrouw zijn, maar ook een oom of tante of de oma of opa van de kinderen, of nog iemand anders.
 
Gastouderopvang is persoonlijk, kleinschalig en flexibel. Een kind draait mee in het gezin van de gastouder en neemt deel aan allerlei activiteiten. De gastouder biedt het kind een veilige en vertrouwde plek in haar gezin. De opvang vindt plaats op tijden dat de ouders van die kinderen daar behoefte aan hebben. In de regel zal dat zijn tijdens de werkuren van de ouders. Meestal op vaste tijden overdag, maar het kan ook op onregelmatige tijden zijn, zelfs ’s nachts of in het weekend, tijdens schoolvakanties, maar ook als een kind niet al te ziek is, of gewoon als de ouders een dagje ontspanning inplannen.
 
Als gastouder bepaalt u zelf (in overleg met de ouders) wanneer u kinderen wilt opvangen. De opvang vindt plaats in uw eigen woning of in de woning bij de kinderen thuis. U bepaalt zelf uw tarief. U neemt dus de zorg van andermans kinderen op u. Dat is een mooie, verantwoordelijke taak. De ouders kunnen een bijdragen in de kosten krijgen, de kinderopvangtoeslag. Het is dus niet zo raar dat de overheid daaraan eisen stelt. Er wordt van u verwacht dat u gekwalificeerd bent om kinderen op professionele wijze te kunnen opvangen en dat de opvangplek veilig en gezond is, zodat u de kinderen de veilige haven kunt bieden waarin kinderen zich op hun gemak voelen. U houdt de kinderen bezig met activiteiten die bij hun leeftijd en niveau passen en u brengt de kinderen waarden en normen bij. Gewoon, zoals u en ik zelf zijn opgevoed, zou  de oma van Roodkapje bijna zeggen. Bij gastouderopvang streven wij naar kwaliteit en professionaliteit. U draagt immers uw kostbaarste bezit over aan de zorg van een ander.
 
 

DESKUNDIGHEIDSEISEN GASTOUDER

Eén van die eisen is dat je gekwalificeerd bent om kinderen op professionele wijze te kunnen opvangen en dat de opvangplek veilig en gezond is, zodat je de kinderen de veilige haven kunt bieden waarin kinderen zich op hun gemak voelen. Je houdt de kinderen bezig met activiteiten die bij hun leeftijd en niveau passen en je brengt de kinderen waarden en normen bij.

Als je in het bezit bent van alle vereiste diploma’s is de volgende stap registratie in het Personenregister Kinderopvang en het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Je vaste consulent van Roodkapje zal hiervoor een afspraak met je maken op de opvanglocatie. Er wordt dan een risico-inventarisatie uitgevoerd. Hierin worden o.a. veiligheidsrisico’s (verbranding, verwonding, vergiftiging, etc.) en gezondheidsrisico’s (medisch handelen & hygiëne) bekeken en besproken met de gastouder. Dit alles wordt vastgelegd in de rapportage.

De aanvraag tot registratie in het LRK word je volledig uit handen genomen door Roodkapje.

Dit doen wij met onderstaande documenten:

  • Geldig diploma voor de gastouderopvang
  • Geldig diploma EHBO voor kinderen
  • Verklaring Omtrent Gedrag
  • Risico-inventarisatie van de opvanglocatie
  • Geldig identiteitsbewijs
  • Inschrijving in het Personenregister Kinderopvang

Zodra de gemeente en de betreffende regionale GGD de aanvraag hebben beoordeeld zul je het inschrijvingsnummer van het LRK ontvangen en kun je daadwerkelijk aan de slag als gekwalificeerde en geregistreerde gastouder.

error: Content is protected !!