Zandkrab 18,

5658AD, Eindhoven.

+31 40 291 22 33

Kantoor

Kantoor bereikbaar van

Ma - Vrij: 09:00 - 17:00 uur

GASTOUDEROPVANG

WAT IS DAT PRECIES?

Een gastouder is iemand die op een professionele wijze, in een thuissituatie en tegen betaling kinderen opvangt. Het kan een buurvrouw zijn, maar ook een oom of tante of de oma of opa van de kinderen, of nog iemand anders. De opvang vindt plaats op tijden dat de ouders van die kinderen daar behoefte aan hebben. In de regel zal dat zijn tijdens de werkuren van de ouders. Meestal op vaste tijden overdag, maar het kan ook op onregelmatige tijden zijn, zelfs ‘s nachts of in het weekend. Een gastouder bepaalt zelf (in overleg met de vraagouder) wanneer hij/zij kinderen wil opvangen. De opvang vindt plaats in de eigen woning of in de woning bij de kinderen thuis.

Een gastouder neemt dus de zorg van andermans kinderen op zich. Dat is een mooie, verantwoordelijke taak en de ouders kunnen van de overheid een bijdrage in de kosten krijgen, de kinderopvangtoeslag. Het is dus niet zo raar dat de overheid daaraan eisen stelt. Er wordt van de gastouder verwacht dat hij/zij gekwalificeerd is om kinderen op professionele wijze te kunnen opvangen en dat de opvanglocatie veilig en gezond is.

Gastouderopvang van Roodkapje

Iedere gastouder van Roodkapje is altijd gecertificeerd en geregistreerd volgens de door de overheid bepaalde deskundigheidseisen. 
Een gastouder heeft immers een mooie, maar vooral ook verantwoordelijke taak: zij neemt de zorg van jouw kinderen op zich.

Eén van die eisen is dat de gastouder gekwalificeerd is om op professionele wijze kinderen op te vangen en dat de opvangplek veilig en gezond is. In de praktijk betekent dit:

  •  een geldig diploma voor de gastouderopvang: min. MBO Helpende Zorg & Welzijn niveau 2
  •  een geldig diploma EHBO voor kinderen
  •  in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag
  •  er is een risico-inventarisatie uitgevoerd op het opvangadres: locatie wordt jaarlijks gecontroleerd op diverse veiligheids- en  gezondheidsrisico’s
  •  de gastouder staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelszalen en heeft dus een positief GGD-inspectierapport
  • de gastouder staat ingeschreven en gekoppeld onder Gastouderbureau Roodkapje in het Personenregister Kinderopvang.
  • de gastouder wordt minimaal 2x per jaar bezocht door een persoonlijke consulent van Roodkapje.

error: Content is protected !!